Składniki
- Filety z mintaja 4 szt po 15 g
- Duża kapusta 1 szt
- Sos pomidorowy gesty 250 ml
- Bułka maślana 150 g
- Posiekana pietruszka 50 g
- Swieży estragon 50 g
- Świeżo tary parmezan 50 g
- Śmietana 32% 50 ml
- P[osiekana szalotka 100 g
Sposób przygotowania
Przekrój kapustę na p.ł, usuń twardą część i obie części cienko pokrój. Blanszuj kapustę, aż będzie miękka. Zeszklij szalotkę na patelni. Dodaj śmietanę, zredukuj do połowy, następnie dodaj s.l i pieprz do smaku. Odetnij skórkę z bułki maślanej, pokrój w kostkę, włóż do blendera, dodaj pietruszkę i estragon, następnie zblenduj. Dodaj parmezan, sól, pieprz do smaku. Przełóż miksturę na papier do pieczenia, rozwałkuj cienko i wykrój kształt podobny do fileta z mintaja. Usuń skórę z mintaja, dopraw solą, ułóż przygotowaną panierkę z ciasta na rybie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 C i piecz przez 15 minut. Podawaj z sosem pomidorowym i wcześniej przygotowaną kremową kapustą.