1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zdrowe grillowanie

Zdrowe odżywianie często wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, rezygnacją z ulubionych dań, monotonnym jadłospisem. Osoby, które preferują dietetyczną kuchnię, czują się niekomfortowo na spotkaniach grillowych, gdyż standardowo przyrządzane potrawy to kiełbaski i steki z karkówki. Grill daje nam jednak dużo więcej możliwości i jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, wystarczy tylko odkryć odpowiednie receptury.|Zdrowe odżywianie często wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, rezygnacją z ulubionych dań, monotonnym jadłospisem. Osoby, które preferują dietetyczną kuchnię, czują się niekomfortowo na spotkaniach grillowych, gdyż standardowo przyrządzane potrawy to kiełbaski i steki z karkówki. Grill daje nam jednak dużo więcej możliwości i jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, wystarczy tylko odkryć odpowiednie receptury.

Wraz z pierwszymi promieniami słońca i cieplejszymi podmuchami wiatru przychodzą nam na myśl wyjazdy za miasto, pikniki oraz grille ze znajomymi. Lubimy spożywać posiłki na świeżym powietrzu, jednak nie chcemy zapominać o zdrowej diecie. Dobrym pomysłem na grilla jest ryba, ponieważ wymaga krótszego czasu grillowania niż białko zwierzęce. Sposobów przyrządzenia ryby na grillu jest wiele, jednak podstawowym problemem jest rozpadanie się mięsa. Dlatego większość ryb powinno grillować się w całości. Do marynowania mięs na grilla powinniśmy używać sosów sojowych, gdyż są one polecane przez dietetyków jako zdrowe zamienniki soli. Doskonałym daniem są również sałatki z warzywami grillowanymi, gdyż są one bogate w składniki odżywcze i idealnie komponują się z wystrojem wiosennego stołu. Grillowany rybny burger cytrynowy Składniki:

  • 400 g filetu z dorsza
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • Starta skórka z 2 cytryn
  • 4 bułeczki
  • kilka liści sałaty karbowanej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • garść posiekanego kopru
  • biały serek np.  bieluch
  • olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie: Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy Kikkoman, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze "ciasto" na ruszcie i grillujemy do uzyskania złocistego koloru. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki. Gotowy – lekki i pyszny! Skrzydełka „Palce lizać” Składniki:
  • 10 skrzydełek kurczaka (ok. 1kg)
  • pieprz do smaku
  • ½ cytryny
  • 14 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie: Skrzydełka umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać marynatę Teriyaki, miód i olej. Skrzydełka wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a jeśli masz czas najlepiej na całą noc. W międzyczasie skrzydełka można przemieszać. Mocno rozgrzać grilla, skrzydełka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem tacce, jedno obok drugiego. Przykryć folią aluminiową i piec przez około 70 minut, do czasu aż mięso będzie. Sałatka z rukoli, grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami
  • garść rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka boczniaków
  • kilka średnich pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • kilkanaście prażonych orzechów laskowych
  • kilka listków purpurowej bazylii
Sos :
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta  pieprzu
Wykonanie: Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę. Wszystkie składniki  wymieszać z rukolą. Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym Kikkoman. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Sałatkę polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze