Przygotowując potrawy dla osób chorych na celiakię, warto zadbać o to, by w trakcie gotowania nie dostały się do nich jakiekolwiek ilości produktów zawierających gluten.
W tym celu można używać naczyń, garnków i desek przeznaczonych tylko do gotowania żywności bezglutenowej. Szczególnie ważne, by przestrzegać tej zasady w przypadku przyrządów drewnianych. Dobrze jest też mieć pod ręką listę produktów, które są dla ciebie bezpieczne. Jeżeli robisz w domu tosty lub mielisz zboże, to tostera i młynka używaj wyłącznie do pieczywa lub zboża bezglutenowego. Pamiętaj, by woda lub olej, stosowane do gotowania i smażenia, nie miały wcześniejszego kontaktu z produktami zawierającymi gluten.
Zdrowe śniadanie na celiakię
Kaszę jaglaną na słono (przepis dla 2 osób) przyprawami np.: kiełkami, orzechami, rukolą.
- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- 3 filiżanki wody
- Sól, zioła (wybierz te, które lubisz np.: majeranek, oregano, kurkuma, kminek, kardamon, kolendra, bazylia), kiełki np. słonecznika, lucerny czy rzodkiewki, orzechy, rukola,
- ½ łyżeczki masła
Do gotującej wody dodać kaszę, szczyptę soli, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 min. Potem, gdy woda jest wchłonięta a kasza miękka, dodaj swoje ulubione przyprawy i to co lubisz czyli kiełki, orzechy, rukolę. Takie śniadanie zapewni ci sytość i energię na co najmniej 3 godziny.
Ryż na słodko (przepis dla 3 osób)
- 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego
- 3 szklanki gorącej wody
- Kawałek glonów kombu – wielkości znaczka pocztowego – skraca gotowanie i dostarcza wielu minerałów
- 2 jabłka, po łyżeczce rodzynek na osobę
Opłukać ryż zalać gorącą wodą, dodać kawałek kombu a po zagotowaniu, zmniejszyć gaz, przykryć garnek pokrywką i gotować, w zależności od rodzaju ryżu, od 40 do 60 minut. W tym czasie jabłka pokroić w kostkę, dusić, ale tak, by się nie rozpadły. Do ugotowanego ryżu dodać jabłka i/lub rodzynki i jeśli lubisz to 1 łyżeczkę masła. Jabłka można zastąpić sezonowymi owocami. Ważne, by takie śniadanie jeść ciepłe.
Ryż i kasza jaglana ze świeżymi ziołami (przepis dla 3 osób)
- szklanka ryżu / kaszy jaglanej
- natka pietruszki
- rukola/ kolendra
- dymka / szczypiorek
- sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Do gotującej wody dodać kaszę, szczyptę soli, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 min lub ryż przez ok. 40 -60 minut. Natkę pietruszki, bazylię i/ lub rukolę i/lub kolendrę, drobno pokroić, dodać trochę cebulki dymki bądź szczypiorku, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz. Pastę ziołową wymieszać z ryżem / kaszą. Powyższą, ziołową mieszankę, można podawać również z tostem z chleba bezglutenowego.