Składniki
- Wieprzowe żeberka 2x 6 kostek
- Skrzydełka z kurczaka 12 szt
- Podstawowy sos BBQ 200 g
- Świeży imbir 40 g
- Czosnek 20 g
- Melasa z trzciny cukrowej 20 g
- Cebula 30 g
- Ocet jabłkowy 50 ml
- Sos worcester 10 ml
- Świeże chili 5 g
- Frytki ziemniaczane 300 g
- Biała kapusta 300 g
- Marchew 50 g
- Majonez 40 g
- Sok z cytryny 60 ml
Sposób przygotowania
Żeberka i skrzydełka sparz w wodzie z solą przez 10 minut, a następnie wystudź. Do podstawowego sosu BBQ dodaj imbir, czosnek, melasę, cebulę pokrojoną w kostkę, sos worcestaire, świeże chilli i ocet jabłkowy. Gotuj przez 50 minut, uważając aby sos się nie przypalił. Gotowym sosem posmaruj żeberka i skrzydełka. Upiecz do miękkości w rozgrzanym do temperatury 200 C w piekarniku lub na grillu. Kapustę poszatkuj. Marchew zetrzyj. Połącz składniki z majonezem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Podawaj z frytkami.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Dariusz Zahorański
• S ół, pieprz i cukier do smaku