Żeberka i skrzydełka z kurczaka BBQ z frytkami i kapustą Coleslaw

reklama

Składniki
  • Wieprzowe żeberka 2x 6 kostek
  • Skrzydełka z kurczaka 12 szt
  • Podstawowy sos BBQ 200 g
  • Świeży imbir 40 g
  • Czosnek 20 g
  • Melasa z trzciny cukrowej 20 g
  • Cebula 30 g
  • Ocet jabłkowy 50 ml
  • Sos worcester 10 ml
  • Świeże chili 5 g
  • Frytki ziemniaczane 300 g
  • Biała kapusta 300 g
  • Marchew 50 g
  • Majonez 40 g
  • Sok z cytryny 60 ml
Sposób przygotowania

Żeberka i skrzydełka sparz w wodzie z solą przez 10 minut, a następnie wystudź. Do podstawowego sosu BBQ dodaj imbir, czosnek, melasę, cebulę pokrojoną w kostkę, sos worcestaire, świeże chilli i ocet jabłkowy. Gotuj przez 50 minut, uważając aby sos się nie przypalił. Gotowym sosem posmaruj żeberka i skrzydełka. Upiecz do miękkości w rozgrzanym do temperatury 200 C w piekarniku lub na grillu. Kapustę poszatkuj. Marchew zetrzyj. Połącz składniki z majonezem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Podawaj z frytkami.

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu jest Dariusz Zahorański

 

• S ół, pieprz i cukier do smaku