Ziarna i jajo z patelni

fot. Anna Kamińska

Nawet kiedy zima postanawia się nagle obudzić i posypać białym i wszyscy zachwycają się jej tzw. pięknem, mam w oczach słoneczny wiosenny dzień… Wszędzie jest zielono, w moim ogródku z ziemi wychylają się pąki tulipanów, a ptaki na jarzębinie urządzają sobie głośne rozmowy. Żaden tam biały śnieg nie zastąpi mi tego widoku. Tym bardziej, że widzę, kiedy wkrótce stopnieje i znowu nastanie szarość…

Tak, dekadencja to typowe emocje w czas zimy. Ale jest jeszcze kuchnia, w której dzieje się. Jest kolorowo, energetycznie i bez nudy!

Składniki:

  • kasza jęczmienna 50 g
  • kasza owsiana 50 g
  • czerwony ryż 50 g
  • pestki siemienia lnianego 1 łyżka
  • szczypiorek 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • jajo od szczęśliwej kury 1
  • masło klarowane 1 łyżka
  • kumin 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Kasze i ryż gotujemy na parze ok. 15 minut. Powinny być al dente. Na dużej patelni rozpuszczamy klarowane masło i wrzucamy posiekany czosnek. Blanszujemy 1 minutę i dodajemy ziarna ugotowane na parze. Mieszamy i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy kumin, siemię lniane. Doprawiamy solą i pieprzem. Obok wbijamy jajo i całość przykrywamy pokrywką. Trzymamy na małym ogniu, aż białko jaja się zetnie. Posypujemy całość solą, pieprzem i szczypiorem. Smakujemy!