Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zielona kanapka na drugie śniadanie

Składniki:

bułka pełnoziarnista
świeże liście szpinaku
papryka Pepperoni marki Kühne
zielony ogórek
pomidor
bazylia, mięta, koperek, natka pietruszki
¼ awokado
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie ząbek czosnku

15 maja 2017 Przepisy redakcja
123rf.com
Kanapka jest najszybsza do przygotowania i wygodna do zjedzenia – nie potrzebujemy do niej sztućców i można zjeść ją w drodze. Pamiętajmy jednak, bo komponować ją w tak sposób, by była nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Takie właśnie powinno być drugie śniadanie.

Podstawowym elementem kanapki jest pieczywo – najważniejsze to wybrać pełnoziarnisty chleb lub bułkę. Jeśli do tego dodamy do niego dużo warzyw, zyskamy pełnowartościowy posiłek. Oto szybki przepis na zdrową zieloną kanapkę.

 


Sposób przygotowania:

Bułkę przekrój na pół. Awokado zblenduj razem z ziołami. Jeśli nie przeszkadza ci obecność czosnku, to przeciśnij go przez praskę i zblenduj razem z awokado i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Tak powstałą pastą posmaruj obie połówki bułki. Ułóż na niej umyte liście szpinaku, pokrojoną paprykę, ogórka i pomidora.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI