Zimą warto jadać więcej ciepłych potraw z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Takie jedzenie działa rozgrzewająco, a tego właśnie potrzebuje o tej porze roku nasz organizm. To jednak nie oznacza, że musimy spędzać dużo czasu w kuchni. Gęste zupy warzywne przyrządza się bardzo szybko, a są naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych, które wzmacniają odporność.
Zupa krem rozgrzewa i syci na długo. Doskonałym pomysłem są zupy z roślin strączkowych, np. z bobiku. Jak ją przyrządzić?
Składniki
750 g ugotowanego bobiku marki Jasmeen
0,5 l bulionu warzywnego
0,5 l wody
2 bagietki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki
6 listków świeżej mięty
1 łyżka oleju do smażenia (można także użyć oliwy z oliwek, która ma niższą temperaturę dymienia, więc warto podgrzewać ją delikatnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżki ziół prowansalskich
sól oraz pieprz Sposób przygotowania
W głębokim garnku rozgrzewamy olej i szklimy w nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie do garnka wlewamy wodę, bulion i dodajemy odcedzony bobik. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W tym samym czasie kroimy pieczywo w kostkę i skrapiamy je oliwą z oliwek, a następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej grzanki i wstawiamy do piekarnika na 180 C na 10 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy do zupy liście mięty, sok z limonki, sól oraz gałkę muszkatołową, a następnie całość dokładnie blendujemy. Gotowy krem podajemy ze świeżymi liśćmi mięty, grubo mielonym czarnym pieprzem i grzankami.