Ramen to niezwykle popularna japońska zupa, która swój początek miała w… Chinach. Jest niezwykle pożywna i sycąca, a co więcej - można dobierać do niej składniki wedle własnego uznania i upodobań kulinarnych.
100 gramów pędów bambusa to jedynie 20 kalorii, znikomy procent węglowodanów i ani grama tłuszczu. Roślina ta jest bogata w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, pomaga obniżyć cholesterol oraz zwiększa uczucie sytości. Dodatek pędów bambusa będzie więc doskonałym rozwiązaniem dla osób będących na diecie. Jak wykorzystać ten egzotyczny składnik w codziennym menu?
Ramen to niezwykle popularna japońska zupa, która swój początek miała w… Chinach. Dzięki licznym dodatkom jest niezwykle pożywna i sycąca. Jej atutem jest również możliwość wymiany i dobierania składników wedle własnego uznania i upodobań kulinarnych. Poniżej przepis na delikatny i lekki ramen drobiowy.
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2,5 l wody
- 2 jajka ugotowane na półmiękko
- 3 łyżki pędów bambusa marki Sandra
- cebula dymka
- 2 łyżki kiełków fasoli marki Sandra
- 3 łyżki kukurydzy marki Sandra
- ok. 200 g makaronu ramen
- 4 pieczarki
- sos sojowy
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Bulion przygotowujemy jak na tradycyjny rosół. Gotujemy włoszczyznę z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Po ok. 2-3 godzinach wyciągamy mięso z rosołu i kroimy na paseczki. Podsmażamy na oliwie razem z pokrojonymi pieczarkami, bambusem, kiełkami fasoli, kukurydzą i cebulą. W osobnym garnku gotujemy makaron (nie solimy wody). W misce układamy makaron, podsmażoną mieszankę z mięsem, jajko i zalewamy przecedzonym przez sito bulionem. Całość polewamy łyżką sosu sojowego.