Zimowy koktajl śniadaniowy

California Prune Board

Zimą do koktajlu owocowego lub warzywnego warto dosypać płatki owsiane lub jaglankę. Dzięki tym dodatkom śniadanie będzie bardziej pożywne i pozwolić zachować energię aż do południa. Oto przepis na koktajl z odżywczy koktajl z suszonymi śliwkami.
Płatki owsiane zawierają węglowodany złożone, które są trawione powoli przez cały poranek; banany dostarczają duże ilości potasu wspomagającego pracę mięśni; mleko i jogurt są źródłem wapnia, który wraz z witaminą K i manganem znajdującym się w śliwkach suszonych pomaga zachować zdrowie kości; nasiona chia są źródłem dobrych, nienasyconych tłuszczy, a pyszne suszone śliwki są bogate w potas, który m.in. wspiera pracę systemu nerwowego i pomaga utrzymywać odpowiednie ciśnienie krwi. Śliwki suszone są także źródłem miedzi, która dobrze wpływa na układy odpornościowy oraz transport żelaza w ciele, a poza tym wspierają pracę układu trawiennego, więc koktajl świetnie oczyszcza organizm. I co najważniejsze – szybko się go przygotowuje i wyśmienicie smakuje!

reklama

Składniki

garść płatków owsianych
1 banan
4 śliwki kalifornijskie
1 łyżka miodu
ok. 20g jogurtu naturalnego (dobrej jakości, nie z mleka w proszku)
łyżka nasion chia
ok. 150ml chudego mleka
ok. 150 ml soku ze śliwek kalifornijskich
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
kilka liści sałaty

Sposób przygotowania

W blenderze zmielić płatki owsiane, następnie dodać banana, śliwki kalifornijskie, miód, jogurt naturalny, imbir, liście sałaty i nasiona chia. Zalać mlekiem i sokiem ze śliwek suszonych z Kalifornii. Zmiksować dokładnie. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodać więcej soku lub mleka.