Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zrazy z wieprzka po prasku


16 grudnia 2011 Przepisy redakcja
Składniki: 8 plastrów szynki wieprzowej 500g wędzonego boczku 2 cebule 2 ogórki konserwowy duży 300g pieczarek 80g masła 50ml śmietany 36% 2 łyżki musztardy sarepskiej 1-1,5L wywaru mięsnego 1 liść laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 garść natki pietruszki 3 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej do smażenia

Plastry szynki rozbij pod folią spożywczą bardzo cienko. Przypraw solą i pieprzem. Posmaruj musztardą. Na każdy płat szynki nakładaj ogórka i boczek pokrojone w paski. Cebulę pokrojoną w piórka oraz kawałeczek masła. Zwiń dobrze w rulonik i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Wszystkie ruloniki podsmaż w ActiFry na niewielkiej ilości oleju. Dodaj wywar, liście laurowe i ziele angielskie i duś aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia wyjmij mięso i odlej resztę wywaru. Wywar pozostaw. Podsmaż drugą cebulę pokrojoną w kostkę, z pieczarkami. Dodaj masło i śmietanę. Dodaj wywar z duszenia i natkę pietruszki oraz słodką paprykę. Ponownie do wywaru włóż zrazy na kilka minut. Podawaj z ziemniakami z wody. Wysokoenergetyczne danie, zapewniające siłę na długi czas. Przepis wymyślił Grzegorz Łapanowski dla Tefal



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI