Składniki:
8 plastrów szynki wieprzowej
500g wędzonego boczku
2 cebule
2 ogórki konserwowy duży
300g pieczarek
80g masła
50ml śmietany 36%
2 łyżki musztardy sarepskiej
1-1,5L wywaru mięsnego
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 garść natki pietruszki
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Plastry szynki rozbij pod folią spożywczą bardzo cienko. Przypraw solą i pieprzem. Posmaruj musztardą. Na każdy płat szynki nakładaj ogórka i boczek pokrojone w paski. Cebulę pokrojoną w piórka oraz kawałeczek masła. Zwiń dobrze w rulonik i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Wszystkie ruloniki podsmaż w ActiFry na niewielkiej ilości oleju. Dodaj wywar, liście laurowe i ziele angielskie i duś aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia wyjmij mięso i odlej resztę wywaru. Wywar pozostaw. Podsmaż drugą cebulę pokrojoną w kostkę, z pieczarkami. Dodaj masło i śmietanę. Dodaj wywar z duszenia i natkę pietruszki oraz słodką paprykę. Ponownie do wywaru włóż zrazy na kilka minut. Podawaj z ziemniakami z wody. Wysokoenergetyczne danie, zapewniające siłę na długi czas. Przepis wymyślił Grzegorz Łapanowski dla Tefal