Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
24 czerwca 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Zupa chrzanowa z rzeżuchą

Składniki na 4 porcje: ok. 100–150 g drobno tartego świeżego chrzanu, por, 1/2 dużego selera, 4 ziemniaki, duża cebula, 3 pietruszki, 3 marchewki, 2 łyżki masła, 4 jajka, 150 ml białego wina, 300 ml śmietany, 200 g wędzonego tofu lub wędzonej kiełbasy, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe, 4–5 kulek ziela angielskiego, łyżka mąki ziemniaczanej. Czas przygotowania: 50 minut

Z wszystkich warzyw – prócz ziemniaków – ugotować ok. 0,7 l wywaru, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować osobno.

Wyjąć warzywa (można z nich zrobić sałatkę), a do wywaru dodać pokrojone w kostkę wędzone tofu lub kiełbasę, chrzan i wino. Gotować razem kilka minut. Wlać śmietanę, ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem, dodać masło. Można zagęścić mąką.

Zupę podawać z ugotowanym jajkiem, obficie posypaną rzeżuchą.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI