Zupa chrzanowa z rzeżuchą

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: ok. 100–150 g drobno tartego świeżego chrzanu, por, 1/2 dużego selera, 4 ziemniaki, duża cebula, 3 pietruszki, 3 marchewki, 2 łyżki masła, 4 jajka, 150 ml białego wina, 300 ml śmietany, 200 g wędzonego tofu lub wędzonej kiełbasy, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe, 4–5 kulek ziela angielskiego, łyżka mąki ziemniaczanej.
Czas przygotowania: 50 minut|Składniki na 4 porcje: ok. 100–150 g drobno tartego świeżego chrzanu, por, 1/2 dużego selera, 4 ziemniaki, duża cebula, 3 pietruszki, 3 marchewki, 2 łyżki masła, 4 jajka, 150 ml białego wina, 300 ml śmietany, 200 g wędzonego tofu lub wędzonej kiełbasy, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe, 4–5 kulek ziela angielskiego, łyżka mąki ziemniaczanej.
Czas przygotowania: 50 minut

reklama

Z wszystkich warzyw – prócz ziemniaków – ugotować ok. 0,7 l wywaru, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować osobno.

Wyjąć warzywa (można z nich zrobić sałatkę), a do wywaru dodać pokrojone w kostkę wędzone tofu lub kiełbasę, chrzan i wino. Gotować razem kilka minut. Wlać śmietanę, ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem, dodać masło. Można zagęścić mąką.

Zupę podawać z ugotowanym jajkiem, obficie posypaną rzeżuchą.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!