Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Suszone mają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce.
We wrześniu na straganach można znaleźć wiele rodzajów śliwek. Owoce nadają się nie tylko jako zdrowa przekąska, ale pasują do dań wytrawnych - suszone będą zdrowym dodatkiem do zupy dyniowej.
Składniki
1 duża dynia (ok. 2 kg)
0,5 kg ziemniaków
2 duże marchewki
2 cebule
250 ml mleczka kokosowego
100 g śliwek suszonych Bakalland
100 g moreli suszonych Bakalland
75 g orzeszków pinii Bakalland
mały kawałek kłącza imbiru
sól i pieprz do smaku
szczypta chilli Sposób przygotowania
Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.