1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa dyniowa z suszonymi śliwkami i morelami

Bakalland
Bakalland
Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Suszone mają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce.

We wrześniu na straganach można znaleźć wiele rodzajów śliwek. Owoce nadają się nie tylko jako zdrowa przekąska, ale pasują do dań wytrawnych - suszone będą zdrowym dodatkiem do zupy dyniowej.

Składniki
1 duża dynia (ok. 2 kg) 0,5 kg ziemniaków 2 duże marchewki 2 cebule 250 ml mleczka kokosowego 100 g śliwek suszonych Bakalland 100 g moreli suszonych Bakalland 75 g orzeszków pinii Bakalland mały kawałek kłącza imbiru sól i pieprz do smaku szczypta chilli
Sposób przygotowania
Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze