Zupa krem selerowa z jabłkiem

Składniki na 4 porcje: duży seler z nacią, 2–3 słodko-winne jabłka, 2 ziemniaki, 1 i 1/2 l wywaru z jarzyn, łyżka masła, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki świeżo utłuczonego pieprzu, 50 g sera pleśniowego.
Czas przygotowania: 40 minut

Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plastry. Dokładnie umyć seler, obrać i pokroić w kostkę, a nać poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Masło i oliwę wyłożyć do garnka, poddusić warzywa razem z jabłkami. Wlać wywar z jarzyn i gotować
ok. 20–25 minut. Zmiksować. Posolić.
Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć na dno miseczek, wlać krem. Oprószyć pieprzem.

reklama

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »