Zupa krem z dyni z kasztanami i musem z koziego sera

Fot. 123rf

Składniki:

reklama

  • 1,5 l wywaru warzywnego 2 cebule
  • 5 marchewek
  • trochę blanszowanych kasztanów jadalnych
  • 2 dynie hokkaido
  • sól
  • pieprz cayenne
  • olej do smażenia
  • 200g świeżego koziego sera
  • 100ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim krótko cebule. Dodaj obraną i pokrojoną dynię oraz marchewki i blanszowane kasztany. Podduś. Dodaj wywar warzywny – ma lekko zakryć warzywa i kasztany. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw i kasztanów. Zmiksuj na gładki krem.

Mus z koziego sera:

Ser przetrzyj przez sito, dodaj śmietanę i ubij. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę podawaj z musem z koziego sera na wierzchu.

Przepis na jesienne danie od Michela Moran, ambasadora marki Kenwood.