1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa krem z łososia i ryb słodkowodnych

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 0,5 kg filetów z łososia, 4 plastry wędzonego łososia, 200 g filetów z siei lub pstrąga, 1,5 l bulionu jarzynowego, 2 duże ziemniaki, łyżka posiekanych liści bazylii, 4 gałązki świeżego koperku, szklanka śmietany 36-proc., kieliszek białego półsłodkiego wina, 2 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, sok z 1 cytryny, 3 łyżki masła. Czas przygotowania: 50 mi|Składniki na 4 porcje: 0,5 kg filetów z łososia, 4 plastry wędzonego łososia, 200 g filetów z siei lub pstrąga, 1,5 l bulionu jarzynowego, 2 duże ziemniaki, łyżka posiekanych liści bazylii, 4 gałązki świeżego koperku, szklanka śmietany 36-proc., kieliszek białego półsłodkiego wina, 2 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, sok z 1 cytryny, 3 łyżki masła. Czas przygotowania: 50 mi

Umyte ryby osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Rozgrzać masło na patelni i przesmażyć ryby. Podlać białym winem i dusić chwilę, a następnie dolać bulion jarzynowy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować około 20 min. Zmiksować. Śmietanę wymieszać z mąką, tak aby nie było grudek, dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlać zupę do miseczek, udekorować plastrem łososia, koperkiem i bazylią.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze