Zupa krem z pieczarek

reklama

Składniki
  • wywar z włoszczyzny lub bulion 2 litry
  • pieczarki 40 dag
  • niewielka cebula 1 szt
  • masło łyżka
  • mąka 2 łyżki
  • żółtka 2 sztuki
  • śmietanka szklanka
  • nać pietruszki pół pęczka
Sposób przygotowania

Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, udusić na maśle. Przełożyć do garnka z wywarem. Zagotować. Dolać mieszankę z mąki i pięciu łyżek wody. Gotować kilka minut, zdjąć z ognia, zmiksować i jeszcze raz podgrzać. Żółtka wymieszać ze śmietaną i niewielką ilością gorącego wywaru.  Wlać do zupy, wymieszać i od razu zdjąć z ognia (nie gotować), przyprawić. Podawać z posiekaną natką.