1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa na zimę. Krem z czerwonej fasoli na ostro

Sandra
Sandra
W zimowej diecie najważniejsze są potrawy rozgrzewające. Doskonale sprawdzają się w tej roli zupy - można je przygotować wcześniej i po powrocie do domu szybko podgrzać.

Czerwona fasola w wielu regionach świata jest uznawana za jedno z najbardziej wartościowych warzyw strączkowych, głownie z uwagi na wysoką zawartość białka i niepowtarzalny smak. Idealnie sprawdza się w wielu daniach, oto przepis na zupę krem na ostro.

Składniki
1 puszka czerwonej fasoli marki Sandra 250 ml bulionu warzywnego 2 plastry czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 2 papryki chili 1 łyżka tabasco garść migdałów łuskanych oliwa z oliwek sól pieprz dla odważnych: kilka kropli naturalnego atramentu z kałamarnicy
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy przez około 3 minuty  posiekany czosnek, cebulę oraz papryczki chili. Następnie dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli bez odcedzania i gotujemy przez około 8 minut. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy sól, pieprz oraz tabasco, a następnie blendujemy. Gotowy kremy gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. Podajemy go z plastrami czerwonej cebuli oraz łuskanymi migdałami. Jeśli chcemy, aby podawana przez nas zupa nie tylko smakowała, ale również pięknie wyglądała, możemy dodać kilka kropli atramentu z kałamarnicy, który nada zupie czarnego koloru.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze