W zimowej diecie najważniejsze są potrawy rozgrzewające. Doskonale sprawdzają się w tej roli zupy - można je przygotować wcześniej i po powrocie do domu szybko podgrzać.
Czerwona fasola w wielu regionach świata jest uznawana za jedno z najbardziej wartościowych warzyw strączkowych, głownie z uwagi na wysoką zawartość białka i niepowtarzalny smak. Idealnie sprawdza się w wielu daniach, oto przepis na zupę krem na ostro.
Składniki
1 puszka czerwonej fasoli marki Sandra
250 ml bulionu warzywnego
2 plastry czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
2 papryki chili
1 łyżka tabasco
garść migdałów łuskanych
oliwa z oliwek
sól
pieprz
dla odważnych: kilka kropli naturalnego atramentu z kałamarnicy Sposób przygotowania
W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy przez około 3 minuty posiekany czosnek, cebulę oraz papryczki chili. Następnie dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli bez odcedzania i gotujemy przez około 8 minut. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy sól, pieprz oraz tabasco, a następnie blendujemy. Gotowy kremy gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. Podajemy go z plastrami czerwonej cebuli oraz łuskanymi migdałami. Jeśli chcemy, aby podawana przez nas zupa nie tylko smakowała, ale również pięknie wyglądała, możemy dodać kilka kropli atramentu z kałamarnicy, który nada zupie czarnego koloru.