Zupa orientalna

Autorem przepisu nadesłanego na konkurs „Przez żołądek do serca” Jacek Szymański.|Autorem przepisu nadesłanego na konkurs „Przez żołądek do serca” Jacek Szymański.|Autorem przepisu nadesłanego na konkurs „Przez żołądek do serca” Jacek Szymański.

reklama

Składniki
  • Olej 2 łyżki
  • Cebula drobno poszatkowana 1/2
  • Czosnek ząbek
  • papryczka chili pół świeżej, pokrojonej w drobne plasterki
  • korzeń imbiru 3 cm
  • Kolendra świeża do posypania
  • Kolendra – nasiona ok 8 sztuk
  • anyż gwiazdka
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • małże 150 g
Sposób przygotowania

Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i dodajemy przyprawy, mieszamy aby nie przypalić, aż wszystkie dodatki zaczną intensywnie pachnieć i wlewamy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się kilka chwil, aż mleczko zacznie gęstnieć. Dodajemy mięso muli i gotujemy ok. 5 minut. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą.