1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa pomidorowa po libańsku

123rf.com
123rf.com
 Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Jest aromatyczna, smaczna, a przede wszystkim zdrowa.

Oto tradycyjnyt libański przepis na zupę pomidorową. Do przygotowania soku warto użyć świeżych pomidorów z pola, które pojawiły się już na straganach.

Składniki
6 szklanek soku pomidorowego 1 cebula 2 listki laurowe ½ łyżeczki cukru 5 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Sok pomidorowy wlewamy do rondla, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, liście laurowe i cukier. Następnie przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Mieszając majonez, wlewamy do niego szklankę ciepłego płynu pomidorowego. Ciągle mieszając zupę, wlewamy stopniowo przygotowany w ten sposób majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Na koniec posypujemy zieloną pietruszką.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze