Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Jest aromatyczna, smaczna, a przede wszystkim zdrowa.
Oto tradycyjnyt libański przepis na zupę pomidorową. Do przygotowania soku warto użyć świeżych pomidorów z pola, które pojawiły się już na straganach.
Składniki
6 szklanek soku pomidorowego
1 cebula
2 listki laurowe
½ łyżeczki cukru
5 łyżek majonezu
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Sok pomidorowy wlewamy do rondla, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, liście laurowe i cukier. Następnie przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Mieszając majonez, wlewamy do niego szklankę ciepłego płynu pomidorowego. Ciągle mieszając zupę, wlewamy stopniowo przygotowany w ten sposób majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Na koniec posypujemy zieloną pietruszką.