Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zupa pomidorowa po libańsku

Składniki:

6 szklanek soku pomidorowego
1 cebula
2 listki laurowe
½ łyżeczki cukru
5 łyżek majonezu
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól i pieprz do smaku

8 sierpnia 2016 Przepisy redakcja
123rf.com
 Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Jest aromatyczna, smaczna, a przede wszystkim zdrowa.

Oto tradycyjnyt libański przepis na zupę pomidorową. Do przygotowania soku warto użyć świeżych pomidorów z pola, które pojawiły się już na straganach.


Sposób przygotowania:

Sok pomidorowy wlewamy do rondla, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, liście laurowe i cukier. Następnie przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Mieszając majonez, wlewamy do niego szklankę ciepłego płynu pomidorowego. Ciągle mieszając zupę, wlewamy stopniowo przygotowany w ten sposób majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Na koniec posypujemy zieloną pietruszką.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI