Zupa porowo-serowa z kruszonką z kabanosów

Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Jolanta. Zwyciężczyni gratulujemy.|Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Jolanta. Zwyciężczyni gratulujemy.|Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Jolanta. Zwyciężczyni gratulujemy.|Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Jolanta. Zwyciężczyni gratulujemy.|Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Jolanta. Zwyciężczyni gratulujemy.|Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Jolanta. Zwyciężczyni gratulujemy.

reklama

Składniki
  • woda 1,5 l
  • marchewki 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • pół selera (część biała)
  • lubczyk natka
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 2 sztuki
  • masło 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • pory 2 sztuki (część biała i zielona)
  • ser topiony 250 g
  • pieprz do smaku
  • kabanosy polecam pepperoni
Sposób przygotowania
  • Do szybkowaru wlewamy wodę, wkładamy marchewki, pietruszkę, seler, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 15 minut. Odcedzamy bulion.
  • Do szybkowaru wrzucamy masło, por pokrojony w półplasterki oraz czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Całość podsmażamy ok 1 minutę.
  • Podduszonego pora zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony. Gotujemy ok 5 minut.
  • Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kosteczkę kabanosy, podsmażamy do momentu, aż będą chrupiące.
  • Do miseczki wlewamy zupę, dodajemy kruszonkę z kabanosów, dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem.