Zupa porowo-ziemniaczana na rozgrzewkę

123rf.com

Zupa stała się kultową potrawą naszych czasów i słusznie – nie dość, że „robi się sama”, ma też wiele cennych zalet.
Zupy doskonale sycą, a odpowiednio przygotowane nie tuczą. Co więcej, mają sporo wartości odżywczych, są lekkostrawne i skutecznie ogrzewają organizm od środka. To ważne, zwłaszcza teraz, kiedy łatwo o przeziębienie czy infekcje. Wzbogacone o przyprawy o właściwościach rozgrzewających, tj.: imbir, czosnek, pieprz czy sos TABASCO®, wzmocnią dodatkowo układ odpornościowy i pomogą w walce z krążącymi w powietrzu wirusami. Poniżej przedstawiamy przepis na zupę, która pomoże przetrwać chłodne, jesienne dni.

reklama

Zupa porowo-ziemniaczana

                 

Składniki
  • masło 1/4 szklanki
  • pory, dokładnie umyte i posiekane 2 duże
  • obrane i pokrojone w kostkę 4 ziemniaki
  • bulion z kury 4 szklanki
  • sos TABASCO® Green 1 łyżka
  • sól 1/4 łyżeczki
  • kwaśna śmietana lub jogurt
  • posiekany szczypiorek lub natka do dekoracji
Sposób przygotowania
  • W rondlu o pojemności ok. 3  litrów roztop na średnim ogniu masło. Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne.
  • Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj bulion z kury, sos TABASCO® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie.
  • Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.
  • W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem lub natką.

BRIGHT Agency