1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa serowa z rzodkiewkami

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 50 g masła, cebula, 3 łodygi selera naciowego, 3 marchewki, duży (ok. 300-g) ziemniak, 850 ml bulionu, ok. 150 ml śmietany do zupy, 150 g startego żółtego sera, najlepiej cheddara, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/6 łyżeczki pieprzu, 6–8 rzodkiewek. Czas przygotowania: 60 min|Składniki na 4 porcje: 50 g masła, cebula, 3 łodygi selera naciowego, 3 marchewki, duży (ok. 300-g) ziemniak, 850 ml bulionu, ok. 150 ml śmietany do zupy, 150 g startego żółtego sera, najlepiej cheddara, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/6 łyżeczki pieprzu, 6–8 rzodkiewek. Czas przygotowania: 60 min

Cebulę i seler posiekać, marchewki pokroić w półtalarki. Rozpuścić masło w rondlu, dodać cebulę i seler naciowy, dusić ok. 5 min.

Dodać marchewkę i drobno pokrojonego ziemniaka, smażyć 5 min. Dodać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok. 25 min.

Zdjąć z ognia i wsypać starty na drobnej tarce ser, mieszać, aż się rozpuści, na koniec dodać śmietanę, gałkę i pieprz. Zagotować, mieszając. Wyłożyć do miseczek, udekorować kilkoma plasterkami rzodkiewek.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze