Zupa wiśniowa

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 900 g wydrylowanych wiśni, 1,5 szklanki białego półwytrawnego wina, 1,5 szklanki przegotowanej wody, 3 łyżki miodu, 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki otartej skórki
z pomarańczy, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny, szklanka śmietany 36%. Czas przygotowania: 20 min

reklama

Wiśnie włożyć do garnka. Zalać winem i zagotować, tak by odparował alkohol. Dodać wodę, cynamon, goździki, skórkę z pomarańczy i łyżkę cukru pudru. Gotować 8–10 min na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać miód i sok z cytryny. Zmiksować. Schłodzoną śmietanę razem z pozostałym cukrem pudrem ubić mikserem. Zupę podawać ciepłą lub schłodzoną w lodówce z dodatkiem słodkiej śmietanki.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »