1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa z białych warzyw z liśćmi groszku i suszonym pomidorem

fot.Anna Kamińska
fot.Anna Kamińska
Mój weekendowy bazar kipi od samego rana! Kupujący, różnorodny towar i budzący się dzień tworzą wyjatkową atmosferę. Warto w pośpiechu wypić kawę i podążyć na zakupy. Białe żonkile pysznią się w doniczkach.  I jest już świeża zieleninia. A więc wiosna, wiosna na straganie!

Kupuję spore garście, wybieram najładniejsze listki. Schrupiemy zielone z wielkim apetytem! Napotykam też skrzynkę białych korzeni. Pięknie będą wyglądały z zielonym. Weekendowy dzień w biało - zielonych kolorach. Pysznie!
Składniki
1 korzeń pasternaku 1 mały seler 1 biała cebula 1 ziemniak 1 ząbek czosnku 5oo ml bulionu z warzyw 1 łyżka oliwy (lub więcej) 1 łyżka mascarpone 1 łyżeczka chrzanu 2 suszone pomidory listki zielonego groszku sól i pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy oliwę, stawiamy na płycie i rozgrzewamy. Partiami dodajemy warzywa, podsmażamy je, cały czas mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy sol i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości. Miksujemy. Mascarpone mieszamy z chrzanem i dodajemy do ciepłej zupy, mieszamy wszystko do uzyskania jednolitego kremu. Zupę przekładamy do misek, dekorujemy suszonym pomidorem pokrojonym w paski i listkami groszku.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze