Zupa z białych warzyw z liśćmi groszku i suszonym pomidorem

fot.Anna Kamińska

Mój weekendowy bazar kipi od samego rana! Kupujący, różnorodny towar i budzący się dzień tworzą wyjatkową atmosferę. Warto w pośpiechu wypić kawę i podążyć na zakupy. Białe żonkile pysznią się w doniczkach. I jest już świeża zieleninia. A więc wiosna, wiosna na straganie!

reklama

Kupuję spore garście, wybieram najładniejsze listki. Schrupiemy zielone z wielkim apetytem! Napotykam też skrzynkę białych korzeni. Pięknie będą wyglądały z zielonym. Weekendowy dzień w biało – zielonych kolorach. Pysznie!
Składniki

1 korzeń pasternaku
1 mały seler
1 biała cebula
1 ziemniak
1 ząbek czosnku
5oo ml bulionu z warzyw
1 łyżka oliwy (lub więcej)
1 łyżka mascarpone
1 łyżeczka chrzanu
2 suszone pomidory
listki zielonego groszku
sól i pieprz

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy oliwę, stawiamy na płycie i rozgrzewamy. Partiami dodajemy warzywa, podsmażamy je, cały czas mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy sol i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości. Miksujemy. Mascarpone mieszamy z chrzanem i dodajemy do ciepłej zupy, mieszamy wszystko do uzyskania jednolitego kremu. Zupę przekładamy do misek, dekorujemy suszonym pomidorem pokrojonym w paski i listkami groszku.