Składniki
- mrożone lub świeże borowiki ok 30 dag
- cebula 2 sztuki
- seler korzeniowy spory kawałek
- masło 3 łyżki
- mąka 2 łyżki
- bulion warzywny 1/2 litra
- śmietana kremówka 3-4 łyżki
- natka pietruszki 2 łyżki
Sposób przygotowania
Cebule i seler obrać, pokroić i zeszklić na maśle. Do nich dodać pokrojone na plasterki (jeśli mrożone - należy je rozmrozić!) grzyby. Doprawić, solą, pieprzem i tymiankiem. Grzyby i warzywa dusić razem pod przykryciem przez około 10 minut. Dolać gorący bulion, dodać suszone grzyby i gotować na wolnym ogniu przez trzydzieści minut. Zupę lekko ostudzić. Zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozrobione z mąką, wymieszać i chwilę gotować. Doprawić do smaku śmietaną, można też sokiem cytrynowym.