Zupa z borowików

reklama

Składniki
  • mrożone lub świeże borowiki ok 30 dag
  • cebula 2 sztuki
  • seler korzeniowy spory kawałek
  • masło 3 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • bulion warzywny 1/2 litra
  • śmietana kremówka 3-4 łyżki
  • natka pietruszki 2 łyżki
Sposób przygotowania

Cebule i seler obrać, pokroić i zeszklić na maśle. Do nich dodać pokrojone na plasterki (jeśli mrożone – należy je rozmrozić!) grzyby. Doprawić, solą, pieprzem i tymiankiem. Grzyby i warzywa dusić razem pod przykryciem przez około 10 minut. Dolać gorący bulion, dodać suszone grzyby i gotować na wolnym ogniu przez trzydzieści minut. Zupę lekko ostudzić. Zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozrobione z mąką, wymieszać i chwilę gotować. Doprawić do smaku śmietaną, można też sokiem cytrynowym.