Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zupa z ciecierzycy na dwa sposoby

123rf.com
21 kwietnia 2016 in Przepisy by redakcja
Zupy są zdrowe i pożywne. A przede wszystkim łatwo się je robi i szybko podgrzewa, kiedy tylko przyjdzie ochota na ciepły posiłek. Jak zrobić zupę z ciecierzycy?

Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Oto dwa sprawdzone przepisy na zupę z ciecierzycy.

Zupa z ciecierzycy z warzywami

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 100 ml śmietany 18%
  • garść makaronu np. penne

Sposób przyrządzania: Na początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut.
W tym samym czasie w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypujemy odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut. Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Równocześnie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany makaron i świeży tymianek.

Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem

Składniki:

  •  1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  •  2 łodygi selera naciowego
  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 200g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • imbir
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy
  • gęsty jogurt

Sposób przyrządzania: W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny.
W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej niezmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.


Warsztaty Wojciecha Eichelbergera w wersji online

Nie wstydź się wizyty u urologa! Działaj!

Patrząc na wydłużające się kolejki do lekarzy – szczególnie specjalistów – oraz czytając raporty o wydatkach ponoszonych na leki, można dojść do wniosku, że Polacy ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI