Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
24 listopada 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Zupa z gęsi na winie

Składniki na 4–6 porcji: pierś z gęsi, włoszczyzna, 2 cebule, 2 szklanki wina białego półwytrawnego lub wytrawnego, 1/2 łyżeczki szafranu, łyżeczka cynamonu, 3–4 goździki, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 2-cm kawałek świeżego imbiru, 3 liście laurowe, 6–8 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, szklanka makaronu, np. kokardki. Czas przygotowania: godzina (dodatkowo dzień na rozmrażanie)

Mięso rozmrażać powoli – zostawić je na kuchennym blacie szczelnie zapakowane. Następnego dnia dokładnie umyć mięso, włożyć je do garnka i zalać 1 i 1/2 l wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, zbierając szumowiny. Obrać warzywa, pokroić w plasterki lub zapałkę i dodać do zupy. Pokrojone w ćwiartki cebule oraz posiekany imbir włożyć do garnka z zupą. Dolać wino, przyprawić cynamonem, szafranem, goździkami, pieprzem, papryką. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Dodać makaron i gotować jeszcze 10–15 minut. Jeśli wytopi się dużo tłuszczu, warto go zebrać i odstawić do lodówki. Mięso wyjąć z zupy, pokroić w plasterki i rozłożyć do miseczek. Następnie zalać zupą.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI