Zupa z gęsi na winie

Bogdan Biały

Składniki na 4–6 porcji: pierś z gęsi, włoszczyzna, 2 cebule, 2 szklanki wina białego półwytrawnego lub wytrawnego, 1/2 łyżeczki szafranu, łyżeczka cynamonu, 3–4 goździki, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 2-cm kawałek świeżego imbiru, 3 liście laurowe, 6–8 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, szklanka makaronu, np. kokardki. Czas przygotowania: godzina (dodatkowo dzień na rozmrażanie)

reklama

Mięso rozmrażać powoli – zostawić je na kuchennym blacie szczelnie zapakowane. Następnego dnia dokładnie umyć mięso, włożyć je do garnka i zalać 1 i 1/2 l wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, zbierając szumowiny. Obrać warzywa, pokroić w plasterki lub zapałkę i dodać do zupy. Pokrojone w ćwiartki cebule oraz posiekany imbir włożyć do garnka z zupą. Dolać wino, przyprawić cynamonem, szafranem, goździkami, pieprzem, papryką. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Dodać makaron i gotować jeszcze 10–15 minut. Jeśli wytopi się dużo tłuszczu, warto go zebrać i odstawić do lodówki. Mięso wyjąć z zupy, pokroić w plasterki i rozłożyć do miseczek. Następnie zalać zupą.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »