Zupa z porów

reklama

Składniki
  • pory 2-3 sztuki
  • duże ziemniaki 2 sztuki
  • włoszczyzna pęczek
  • gęsta śmietana 3-4 łyżki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • olej 2 łyżki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania

Pory oczyść i przekrój wzdłuż na pół, opłucz. Pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej i umaż na nim pory – mają być szkliste.
Włoszczyznę drobno pokrój i zalej litrem wody. Dodaj zioła, liście laurowe, obrany czosnek. Dopraw  i gotuj 30 min. Przecedzony  bulion wlej do porów i gotuj 15 minut. Całość zmiksuj. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku.
Ugotowane odcedź i rozgnieć na purre. Dodaj do zupy, wymieszaj. Zagotuj. Dopraw śmietaną, gałką muszkatołową.