Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zupa z Ramsau z kluseczkami Nockerl


24 stycznia 2012 Przepisy redakcja
Bardzo syta zupa z delikatnymi kładzionymi kluseczkami, do której każdy może dodać co najbardziej lubi.Najlepsza propozycja na mroźne dni.

Składnniki: 400 g mąki, 1 łyżka soli, 1 ząbek czosnku, pietruszka, 125 ml zimnej wody, 150 g wędzonej jagnięciny, wywar wołowy, szczypiorek, ziemniaki Przyrządzenie: W pierwszej kolejności przyrządzić Nockerl (kluski kładzione). Połączyć mąke z solą oraz wodą (można dodać jajko) rozprowadzić w naczyniu. Następnie zagotować posoloną wodę w garnku, do wrzącej wody kłaść porcje ciasta łyżeczką lub używając maszynki do Speztli (można również używać durszlaka z dużymi oczkami) Gotować 10 min następnie odcedzić i polać zimną wodą. Do wywaru z wołowiny dodać wędzoną jagnięcinę, ziemniaki, ząbek czosnku i pietruszkę. Gotować przez godzinę następnie dodać kluseczki Nockerl i przystroić szczypiorkiem. Dodać pieprzu i soli wedle uznania. Wskazówka: Do zupy możemy również dodać pokrojoną i wcześniej usmażoną słoninę. Przepis umieszczony dzięki uprzejmości www.austria.info 



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI