Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zupa z soczewicy z ziemniakami i pomidorami

Składniki:


  • bulion warzywny 1 litr

  • cebula 1 sztuka

  • czosnek 2 ząbki

  • marchewka 1 sztuka

  • pietruszka 1 sztuka

  • soczewica czerwona 150 g

  • ziemniaki 3-4 sztuki

  • passata pomidorowa lub pomidory bez skórk 150 ml passaty lub 1 puszka

  • kolendra utłuczone w moździerzu 1/2 łyżeczki

  • imbir kawałek korzenia lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku

  • curry szczypta

  • chilli szczypta

  • oliwa 1 łyżka

  • sól, pieprz do smaku

  • natka pietruszki garść


5 stycznia 2015 Przepisy redakcja
Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka z oliwą, podsmażamy chwilę, by się zeszkliły.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka z cebulą.
  • Po chwili dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy ziemniaki i passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Dodajemy przyprawy i gotujemy zupę na wolnym ogniu przez ok. 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Następnie zupę studzimy, wyjmujemy kilka kawałków ziemniaków i plasterków marchewki, resztę miksujemy przy pomocy blendera.
  • Do zmiksowanej zupy dodajemy pozostawione ziemniaki i marchew, podgrzewamy, przelewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego:)


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI