Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zupa ziarenkowa

Składniki:

  • 300 g grochu,
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 80 gram łuskanych ziarenek słonecznika
  • 3 litry wody
  • 1 duża cebula,
  • Kilka ziarenek pieprzu,
  • Sól,
  • Płaska łyżeczka kurkumy,
  • Szczypta ostrej papryki
  • 500 g kapusty kiszonej


Sposób przygotowania:

Ugotować osobno kapustę kiszoną oraz groch. Groch namoczyć wcześniej na kilka godzin. Przygotować wywar. Zagotować wodę z  kurkumą, solą, pieprzem, ostrą papryką. Zeszklić na margarynie pokrojoną dużą cebulę i wrzucić do wywaru. Dodać ugotowaną kapustę i groch razem ze słonecznikiem i kaszą gryczaną . Gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Podawać z pokrojoną natką pietruszki.
 

Podsumowanie

Miał być groch z kapustą ,ale jestem kobietą więc czasami (ale tylko czasami )zmieniam zdanie i tak jakoś zapragnęłam zjeść zupę, więc kiedy już ugotowałam kapustę i groch to wszystko zmieniłam i postanowiłam dodać do garnka kaszy gryczanej ,ziarenek słonecznika, przypraw, i podlać wszystko bulionem warzywnym. Powstało coś oryginalnie mojego.Coś, co rozgrzewa, syci , daje energię .Ta zupa jest moja ulubioną.Choć powstała zimą i najlepiej smakuje właśnie tą pora roku,przyrządzam ją bardzo często. Umieszczam ją w ulubionych i dodaję do swojego MENU w konkursie Zwierciadła.
 

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI