Zupa ziemniaczana z boczkiem

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 500 g ziemniaków; 750 g mieszanych warzyw: marchewki,
selera, pietruszki, cebuli; 200 g kiełbasy; 200 g boczku pokrojonego w kostkę; 4 cienkie plastry boczku ; 1 l bulionu warzywnego; 1/2 łyżeczki suszonego majeranku; 1/2 łyżeczki kminku; 1/4 łyżeczki pieprzu; 2 łyżkli oleju.

W rondlu o grubym dnie podsmażyć boczek w plastarach i pokrojony w kostkę. Dodać ziemniaki i cebulę pokrojone w kostkę. Smażyć, mieszając ok. 10 min. Podlać bulionem, dodać obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa. Kiełbasę pokroić w plastry, dodać do zupy. Wsypać przyprawy i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 min. Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

reklama