Dieta wegańska ze względu na brak mięsa może wydawać się dietą bez smaku. Jednak nic bardziej mylnego. Należy pamiętać, że to właśnie warzywa nadają charakteru potrawom
W kuchni dobrze sprawdzają się słodcy kuzyni ziemniaków - bataty. Zawarte w nich karoteny i karotenoidy (w tym luteina) dobrze działają na wzrok, a dzięki beta-karotenowi bataty są doskonałą formą profilaktyki w przypadku niektórych nowotworów. Ze względu na niższy indeks glikemiczny od tradycyjnych ziemniaków są też wskazane dla cukrzyków. Można je przyrządzać na różne sposoby, oto przepis na zdrową jesienną zupę.
Składniki
500g batatów
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka suszonych pomidorów bez oleju marki Kühne
3 szklanki bulionu warzywnego
łyżka oleju
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, bataty w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy bataty i po 2 minutach zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 min (aż bataty będą miękkie). Całość blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy suszone pomidory.