ŻUREK WIELKANOCNY

Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca potrawy na wielkanocne śniadanie:|Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca potrawy na wielkanocne śniadanie:
Składniki:

reklama

  • 1 duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • kilka suszonych grzybów
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • kilka ząbków czosnku
  • sos sojowy Kikkoman
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • 100 ml śmietany 18 %
  • czarny pieprz
  • sól
  • majeranek
  • 3 l wody
  • 1 butelka zakwasu żytniego na żurek (0,5 l)

Do podania:

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • kilka łyżek ugotowanych ziemniaków
  • kiełbasa

Wykonanie: Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą. Gotujemy wywar warzywny. Przecedzamy. Do garnka dodajemy suszone grzyby i starte na grubych oczkach tarki marchew oraz seler. Gotujemy kilka minut. Dolewamy dokładnie wymieszany zakwas żytni. Dodajemy suszony majeranek oraz roztarty ze szczypta soli czosnek. Gotujemy jeszcze pół godziny. W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i wlewamy całość do garnka. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym Kikkoman, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Żurek podajemy z pokrojonymi w plastry kiełbaskami, połówkami ugotowanych na twardo jajek i ziemniakami.