ZWETSCHGENKNÖDEL – kluchy śliwkowe

Potrzebne składniki:
2 średniej wielkości ziemniaki,
1 szklanka mąki,
1/4 łyżeczki soli,
1 jajko,
1 łyżeczka roztopionego słodkiego masła,
12 świeżych śliwek (12 do 14),
12 kostek cukru (12 do 14), Przybranie:
3/4 szklanki bułki tartej,
1/2 roztopionego słodkiego masła (1/2 do 3/4)

Umyć i osuszyć śliwki. Jeśli drylujemy owoce, to należy nacinać je wzdłuż ich naturalnego spojenia, wystarczy po prostu usunąć pestkę i wymienić ją na kostkę cukru (robić to zależnie od słodkości śliwek). Ugotować ziemniaki w mundurkach (najlepiej dzień wcześniej dnia) i obrać ze skórki. Zetrzeć je na posypanej mąką stolnicy i zmieszać z mąką i solą. Zrobić dziurkę pośrodku i dodać jajko oraz masło. Posypanymi mąką rękami uformować z ciasta kluski w kształcie oponek. W każdą dziurkę należy włożyć śliwkę. Posypanymi mąką koniuszkami palców zawijać brzegi ciasta do środka tak aby je ze sobą skleić. Kluchy delikatnie włożyć do garnka z wrzącą lekko osolona wodą. Zredukować płomień. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przy pomocy łyżki delikatnie odklejać kluchy od dna. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze przez około 10 minut. W tym czasie należy usmażyć bułkę tartą i jeszcze gorącą polać odcedzone kluchy. Całość posypujemy cukrem.   Więcej informacji na: www.stubai.at

reklama