Żytnie pity na zakwasie

Zdjęcie pochodzi z książki Karoliny i Macieja Szaciłło "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2"

Na 8 placków:

reklama

  • 200 g mąki żytniej sitkowej (typ 700)
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • 1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej
  • woda
  • mąka żytnia do podsypania

Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki mieszamy. Powoli wlewamy wodę (maksymalnie 200 ml). Cały czas mieszamy łyżką, aż uzyskamy kleiste ciasto konsystencją przypominające ciasto na chleb. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na noc. Rano wyrabiamy je jeszcze raz. Formujemy wałek i kroimy na 8 kawałków. Z każdego z nich formujemy kulkę, którą, podsypując mąką, wałkujemy na placek o grubości około 2 mm. Opiekamy go z dwóch stron, aż pojawią się brązowe plamki. Placki mogą też delikatnie wypełnić się powietrzem. Optymalne jest upieczenie pit, które wyglądają jak wypełnione powietrzem baloniki i składają się z dwóch warstw.

Uwaga: Pity po upieczeniu kładziemy jedną na drugą, a po wystygnięciu przykrywamy.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »