Dieta matki karmiącej, choć brzmi niepokojąco, to tak naprawdę najzdrowsza dieta, jaką moglibyśmy wybrać.
Wymaga ona kilku ograniczeń, ale właściwie dobrane składniki pozwolą matce i niemowlęciu zachować zdrowie i dużo energii. Twoja dieta powinna zawierać:
- sezonowe, świeże warzywa i owoce, w wersji surowej i gotowanej. Ważne, żeby produkty były jak najświeższe i przygotowane bez dodatków, typu ciężkie sosy, majonez etc.
- białka roślinne, zawarte w soczewicy, fasoli, soi oraz zwierzęce, które znajdziemy w rybach, mięsie, jajach i produktach mlecznych.
- produkty zbożowe, najlepiej nieprzetworzone - pełnoziarniste kasze, makarony, chleb.
- oleje roślinne, jak oliwa z oliwek, w niewielkich ilościach.
- mleko matki karmiącej będzie bogate w wapń, jeśli do jej diety włączymy takie produkty, jak mleko i sery kozie i/lub owcze; ryby konserwowe, jak makrela lub łosoś; suszone owoce (figi, morele), migdały, orzechy i warzywa liściaste. Wapnia dostarczają też takie produkty, jak nasiona sezamu, tofu, chipsy z kukurydzy.
- dietę matki warto uzupełnić o produkty bogate w żelazo, takie jak mięso, fasola, zielone warzywa i niektóre suszone owoce.
- podczas okresu karmienia piersią warto pić głównie wodę mineralną i przegotowaną. Można spróbować herbatek owocowych i ziołowych, ale przed zaparzeniem należy sprawdzić ich skład i możliwy wpływ na matkę i dziecko.