Miłość od pierwszego… węchu

33006659 - a picture of a man giving flowers to his lover on a winter day

Na to czy i w kim się zakochujemy wpływają różne elementy. Wygląd, tembr głosu, wykształcenie, poczucie humoru, geny. Najnowsze badania pokazują, że na dobór partnerów w związku wpływ ma także to co jemy i jak pachniemy.
O tym, że zapach naszego ciała wpływa na to, czy uznawani jesteśmy za atrakcyjnych czy nie wydaje się równie oczywiste, jak to że zadbany wygląd i wysportowana sylwetka będą podnosić naszą atrakcyjność seksualną. Okazuje się jednak, że nie tyle nie sam zapach jest kluczowy, ale to co jemy. Andrea Zuniga z Uniwersytetu Sydney Macquarie postanowiła zbadać jak jedzenie wpływa na zapach naszego ciała, i w efekcie – jak on wpływa na to, czy jesteśmy postrzegani jako osoby atrakcyjne lub nie. W tym celu przeprowadzone zostało badanie, w którym 43 mężczyzn przez 24h miało nosić na sobie bawełniane podkoszulki, które następnie zostały zamrożone w celu utrwalenia zapachu.

W trakcie badania panowie mieli prowadzić normalny tryb życia, w tym spożywać ulubione posiłki i napoje. Mieli oni także wypełnić szczegółowy kwestionariusz dotyczący ich dziennej diety. Pytania dotyczyły między innymi tego, jak często spożywają oni warzywa, owoce, mięso, jajka, owoce morza czy słodycze. Opisywali także ulubione posiłki i rzeczy, które spożywali w ciągu ostatniego roku.

Następnie, odmrożone koszulki zostały przekazane 9 ochotniczkom, które miały określić ich zapach. Badania pokazały, że koszulki których właściciele spożywali głównie warzywa, owoce, orzechy czy tofu miały zapach określany przez respondentki jako bardziej słodki i kwiatowy. Zapach mięsożerców, których dieta obfitowała w ryby, jajka, owoce morza czy zboża oraz czosnek został określony jako kwaśny, rybny. Podobny zapach zanotowano u palaczy tytoniu oraz wielbicieli alkoholu.

Odnotowano również, że zapach mężczyzn spożywających regularnie tofu i jajka oraz dużą ilość węglowodanów był oceniony jako dużo mocniejszy w stosunku do zapachu tych, których dieta oparta była na warzywach i owocach.

W kolejnej części testu, za pomocą spektrometru, zbadano odcień skóry badanych. Okazało się, że ci, których skóra miała bardziej żółty odcień, w ocenie respondentek byli wytypowani jako bardziej atrakcyjni, ponieważ ich zapach był bardziej słodki i kwiatowy. Ci mężczyźni określeni zostali też przez ankietowane kobiety jako zdrowsi, silniejsi i bardziej pociągający. Zestawiając odcień skóry z dietą badanych okazało się, że na żółte zabarwienie wpływ miało menu bogate w dynię, marchew oraz jarmuż i sałatę.

Wniosek, którym można podsumować badanie jest dość oczywisty: jeżeli nadal jesteś singlem, a zależy ci na tym, by poznać miłość swojego życia zostań wegetarianinem i najpierw zaprzyjaźnij się z dynią i jarmużem.