Sens numer: Sens 4/2017

Jakie korzyści daje masaż tantryczny?

Ludzie najczęściej przychodzą z ciekawości. Inni chcą coś uzdrowić, niekoniecznie związanego ze sferą seksualności. Jeszcze inni – po prostu się zrelaksować.

Rozkosz i smak: jakie potrzeby zaspokajamy przez jedzenie?

Historia ludzkości to w dużej mierze bardzo barwna, czasem smakowita,
a niekiedy obrzydliwa opowieść o  jedzeniu. Jaki z niej płynie morał? Że pogoń za sytością i zadowalaniem naszego podniebienia może być równie zwodnicza co obsesja na punkcie zdrowego odżywiania.

Na czym polega synchronizacja kwantowa? Jakie daje korzyści?

Synchronizacja kwantowa łączy naukę o  fizyce kwantowej z  wiedzą medytacyjną filozofii Wschodu – dwa najmodniejsze tematy w dziedzinie rozwoju osobistego. Pozwala „medytować bez medytacji” zabieganemu człowiekowi Zachodu, a nawet zmniejszać fizyczny ból. To zestaw ćwiczeń, które pomogą przywrócić w życiu harmonię.

Czym różnią się związki homo- i heteroseksualne?

Płeć przeciwna pociąga i fascynuje swą odmiennością, a czy ta sama ułatwia porozumienie? Czego moglibyśmy się nauczyć o komunikacji i ustalaniu zasad w związku od par homoseksualnych, według badań, bardziej zadowolonych ze swoich relacji niż pary heteroseksualne? Pytamy psycholożkę Katarzynę Miller.

Pary homoseksualne w badaniach

Czego pary heteroseksualne mogą nauczyć się od tych homoseksualnych? – wyjaśnia dr Bartosz Zalewski, psycholog, wykładowca na Uniwersytecie SWPS, pracuje w ośrodku terapeutyczno-szkoleniowym Kontakt w Warszawie.

Temat numeru: Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, aby jeść?

Po czasach niedoborów i późniejszych zachwytów nad pełnymi półkami w supermarketach, wreszcie przypomnieliśmy sobie, co to znaczy dobre, zdrowe i rodzime jedzenie. I chwała nam za to! Jednak czy nie poszliśmy w drugą skrajność? Zarzucani co chwila informacjami, że gluten szkodzi, a cukier zabija, szukamy dietetyczności, a zapominamy o przyjemności. Czy faktycznie musimy wybierać między zdrowiem a smakiem?

Ania Starmach: moje smaczne życie

Właśnie mija 10 lat, odkąd Ania Starmach powiedziała sobie, że choć historia sztuki to piękny świat, ona jednak woli kuchnię. Pasję do gotowania odziedziczyła po babciach, poczucie smaku po rodzicach. Inspiracje czerpie z podróży. Ostatnia – do Etiopii – sprawiła, że ponownie zadała sobie pytanie, co znaczy dla niej jedzenie. Opowiedziała o tym Joannie Olekszyk.