SŁODKOŚCI po których NIE przybędzie Ci centymetrów w PASIE

SŁODKOŚCI po których NIE przybędzie Ci centymetrów w PASIE

Pewnie zdarza Ci się nieraz mieć ogromny apetyt na coś słodkiego. Coś co będzie polane nieziemsko słodkim syropem, przyozdobione bitą śmietaną,  a na dodatek bazowało na nieprzyzwoitej ilości czekolady.

Nie martw się możesz sobie na to pozwolić, ale zrób to z głową, świadomie.

Przed tobą kilka przepisów na SMACZNE, SŁODKIE I NIE IDĄCE W BOCZKI SŁODYCZE.

rafaello-z-kaszy-jaglanej-329497-article

  1. BOSKIE BEZTROSKIE RAFAELLO (dla dwóch osób)

    składniki:
    -kasza jaglana 100 gr
    – wiórki kokosowe 40 gr
    -miód (5 łyżek)
    -migdały (około 20 sztuk- tyle ile kulek)
    – olej kokosowy (2 łyżki)
    – sól himalajska (szczypta)
    – 2 żółtka

przygotowanie:
doprowadzasz do wrzenia wodę, do której dodajesz dwie łyżki stołowe oleju kokosowego i i szczyptę soli himalajskiej. Wsypujesz kaszę jaglaną i gotujesz przez dziesięć minut. Po odcedzeniu wody do kaszy dodajemy pięć łyżek miodu i blendujemy.

migdał obtaczamy tak powstałą masą, zanurzamy w żółtku i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zrobione kulki wsadzamy do lodówki na około trzydzieści minut.

Spożywamy zimne

  1. ORZECHOWE LOVE

składniki:
– orzech nerkowca (40 gramów)

– orzech laskowy (40 gramów)

– orzech włoski (40 gramów)

– migdał (40 gramów)

– masło orzechowe 100% (5 łyżek)

– miód (5 łyżek)

– gorzka czekolada (tabliczka)

– żółtka jaj (2 sztuki)

 

przygotowanie:

wszystkie orzechy wsypujesz do pojemnej miski, zalewasz wrzątkiem do wysokości usypanych orzechów, dodajesz miód i masło orzechowe. Całość odstawiasz do momentu, aż orzechy nasiąkną wodą. Następnie blendujesz orzechy i dodajesz żółtka. Tak powstałą masę pieczesz w formie przez pół godziny w 180 ⁰C.

Po wyjęciu z piekarnika formy zalewasz polewą z gorzkiej czekolady.

 

Smacznego 🙂
 

 

PODYSKUTUJ: