Wypiękniej dzięki olejowi kokosewemu

Olej kokosowy
olej-kokosowy-340-ml
Czy znajcie jeden produkt, który ma w sobie tak wiele dobroczynnych właściwości:

antybakteryjne
antywirusowe
przeciwgrzybiczne
zmniejszenie łaknienia
łagodzenie napadów padaczkowych i epilepsji
poprawa poziomu cholesterolu we krwi
odżywienie włosów
nawilżenie skóry
redukcja zapasów tłuszczu.

Moi drodzy dzisiaj chciałabym Wam polecić właśnie ten produkt.

Zaproponuję Wam kilka przepisów na maseczkę do twarzy, peeling do skóry czy wyśmienite i szybkie potrawy.

Ale najpierw kilka słów o naszym oleju.
Jest jednym z niewielu produktów, które można nazwać „superfood” – czyli jego wpływ ma rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka.

W przeszłości właściwości oleju kokosowego były niedoceniane, a wręcz odradzano jego spożycie ze względu na ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Jednak najnowsze badania dowodzą tego, że owe tłuszcze nie są szkodliwe dla organizmu, zwłaszcza te o krótkich i  średnich łańcuchach kwasów tłuszczowych.
Analizy na tysiącach ludzi udowodniły, że mitem jest stwierdzenie o zatkanych tętnicach spowodowanych spożywaniem wyżej wymienionych kwasów. Nasz organizm zupełnie inaczej metabolizuje ten produkt, w porównaniu do pozostałych kwasów nasyconych. Zawiera tak zwane trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych (MCT), które są metabolizowane w zupełnie inny sposób niż reszta kwasów tłuszczowych.Przechodzą bezpośrednio do wątroby z przewodu pokarmowego, gdzie są używany jako szybko przyswajalne źródła energii lub zamieniane na związki ketonowe, które działają leczniczo na system nerwowy w chorobach padaczki i Alzheimera.


Olej kokosowy otrzymywany jest z kopry – suchej pulpy owocowej palmy kokosowej lub z miąższu orzechów kokosowych. Niezależnie od sposobu otrzymywania stanowi on bogate źródło kwasu laurynowego, kwasów tłuszczowych nasyconych – stearynowego i palmitynowego, kwasu kaprynowego i kapronowego, a także sporą ilość witaminy E.

Przepisy na:

1. Peeling do ciała:
Detox: sól + woda oczyszczona + olej kokosowy
Relax: cukier + sok z cytryny + olej kokosowy
antycelulitowy: sól + kawa mielona + olej kokosowy
2. Pielęgnacja włosów:
Nakładany przed umyciem spowoduje, że włosy będą nawilżone i błyszczące.

Do miseczki  z gorącą wodą wstaw szklankę wlej do niej:
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
1 łyżkę miodu
5 kropli olejku naturalnego z mięty pieprzowej
całość dobrze wymieszaj, aż wszystko dobrze się rozpuści i nałóż na wilgotne włosy. Trzymaj  w „turbanie” jak najdłużej; stosuj 2/3 razy w tygodniu.

3. Wegańska czekolada na bazie oleju kokosowego

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_03

½ szklanka oleju kokosowego
½ szklanki ciemnego kakao lub karobu,
⅓ szklanki syropu klonowego, daktylowego lub innego słodu,
garść suszonych wiórków kokosowych,
garść orzechów włoskich,
garść niesiarkowanych rodzynek.
*dodatki mogą być dowolne, stwórz czekoladę według własnych upodobań.

Przygotowanie:

Rozpuść olej kokosowy w rondlu na średnim ogniu i delikatnie wymieszaj. Dodaj kakao i słód i ponownie wymieszaj. Zdejmij rondel z palnika i przelej masę na małą blachę do pieczenia lub do pojemnika z płaskim dnem wyłożonego pergaminem (ważne, żeby naczynie zmieściło się do zamrażalnika). Rozprowadź masę równomiernie, tak by cała miała około 1 cm grubości. Teraz czas na dodatki – możesz nimi posypać wierzch rozpuszczonej czekolady. Tak przygotowaną masę umieść w zamrażalniku i poczekaj, aż stwardnieje (do około 2 godzin). Po tym czasie czekolada będzie gotowa. Przed zjedzeniem pokrój ją w drobne kawałki. Całość przechowuj w lodówce, ponieważ czekolada z oleju kokosowego dość szybko się rozpuszcza

PODYSKUTUJ: