Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

15 naturalnych produktów na topie

fot.123rf
23 lipca 2016 in Zdrowie by Hanna Halek
Ani tabletki cud, ani suplementy. Co jest teraz najmodniejsze w dietetycznym świecie? Powrót do natury. Oto 15 hitów, bez których żadna szanująca się ekomaniaczka nie może już żyć.

Kilkanaście lat temu miętówka czy dziurawiec stały na półce w każdej kuchni. Potem zniknęły. Nagle. Zachwyciliśmy się Zachodem i jego szybkością, w dodatku wtedy, kiedy on był już zupełnie gdzie indziej. Wyrósł z herbatek instant, fast foodów, kolorowych pastylek, fluoru. Na szczęście teraz już samodzielnie szukamy sposobów na dobre zdrowie, sami przyglądamy się, co by tu jeszcze. Zioła wraz z resztą natury wróciły do nas (a właściwie my do nich) w dużych ilościach i w dodatku nawet takie, o których istnieniu wcześniej mówiło się mało albo wcale. Częściej sięgamy zarówno do tych cudów natury, które rosną w Polsce, jak oskoła, czyr czy dziurawiec, nazywany złotymi nićmi dla aury, jak i dalej: po marokański arganowy olej, śródziemnomorski ostropest plamisty czy też morwę indyjską.

Niezbędnik współczesnej czarownicy

fot.123rf

fot.123rf

Olej kokosowy

W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz, stąd nazwany jest także masłem kokosowym. Nadaje się do smarowania pieczywa, do pieczenia, smażenia w wysokich temperaturach (nie pali się). Pobudza przemianę materii. Zawiera kwas laurynowy, który poza nim istnieje tylko w mleku matki, więc silnie poprawia naszą odporność. Jego właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania wysypek i egzem, grzybicy stóp, łagodzenia świądu i bólu po ukąszeniach owadów. Poza tym doskonale nawilża skórę i świetnie sprawdza się jako serum do włosów.

fot.123.rf

fot.123rf

Noni

Nie należy do tych najsmaczniejszych na świecie, ale jest za to podstawą do odgrzybienia organizmu. Sok z noni, nazywany darem Boga, ma także działanie przeciwnowotworowe, a ostatnie badania wykazały, że owoce tego krzewu zapobiegają miażdżycy, bo hamują utlenianie LDL, czyli złego cholesterolu. Profilaktycznie dobrze jest więc pić nakrętkę soku rano na czczo, a w sytuacjach infekcyjnych lub przy obniżonym nastroju (noni zwiększa poziom serotoniny) – trzy razy dziennie. Najlepiej jednym haustem.

fot.123rf

fot.123rf

Czyr

Ma lekko gorzki, próchniczny smak, ale w końcu czyr to pasożyt. Zawiera te same składniki co drzewo, na którym się usadowił i z którego czerpie. Występuje m.in. na modrzewiu, lipie, klonie, ale najsilniejsze działanie lecznicze ma czyr brzozowy. W medycynie ludowej wyciągi z niego stosowano do leczenia chorób żołądka, wątroby, śledziony, nerek i pęcherza moczowego. Zawiera m.in. cenne saponiny (przyśpieszają trawienie tłuszczów, działają bakteriobójczo i moczopędnie), taniny (chronią przed nowotworami), garbniki (działają przeciwzapalnie), glikozydy flawonoidowe (tworzą warstwę ochronną organizmu). Do kupienia w formie herbatki.

Strony: 1 2 3 4


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI