Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

5 zdrowych przypraw do gotowania

123rf.com
9 lutego 2017 in Zdrowie by redakcja
Nie sposób wyobrazić sobie jedzenia bez przypraw. Dodają smaku potrawom, wspierają metabolizm, działają rozgrzewająco albo ochładzająco. Oto 5 naturalnych przypraw, których nie powinno zabraknąć w naszej kuchni.

Rozmaryn – ma silny, aromatyczny zapach oraz korzenny, palący, nieco gorzki smak. Przyprawia się nim wiele potraw mięsnych, szczególnie z wieprzowiny, baraniny, jagnięciny, drobiu oraz dziczyzny. Używa się go również do aromatyzowania pieczonych ziemniaków, ciemnych sosów, zup jarzynowych i potraw z grzybów.

Tymianek –  charakteryzuje się ostrym, przyjemnym zapachem, nadając potrawom wyrazisty smak i aromat. Jest idealnym składnikiem farszu do pierogów z kapustą i grzybami.  Dobrze komponuje się z potrawami z grochu, fasoli, ziemniakami, sosami, dipami, a także zupami np. cebulową. Tymiankiem przyprawia się ciemne mięsa: wołowinę i baraninę, dania z drobiu, ryb, grzybów i serów, potrawy z grochu oraz warzyw.

Kardamon – ma intensywny, korzenny smak z wyraźną cytrusową nutą. Stosuje się go zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Doskonały do herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych i sorbetów. Jest ciekawym składnikiem do mieszanek z kuchni orientalnej w połączeniu z kminem rzymskim, cynamonem i kolendrą.

Imbir – idealna przyprawa do kompotów i grzańców w połączeniu z goździkami i cynamonem. Nadaje słodkiego i jednocześnie ostrawego posmaku ciastom, herbatnikom, piernikom i biszkoptom. Doskonały dodatek do zup fasolowych, ziemniaczanych, a także potraw z drobiu, ryżu i jajek. Imbirem przyprawia się marynaty z dyni, ogórków, pasztety oraz flaki. Bardzo dobrze komponuje się z orientalnymi daniami z kuchni arabskiej i azjatyckiej, dlatego doskonale wydobędzie głębię smaku dań jednogarnkowych.

Kolendra pochodzi z kuchni orientalnej. Lekko anyżowy smak sprawia, że przyprawa stosowana jest do dań z wieprzowiny, jagnięciny, drobiu, a także do ryb. Dobrze komponuje się z sosami i warzywami – szczególnie jeśli chodzi o dania z dodatkiem grochu, soczewicy i fasoli. Kolendra nie lubi wysokiej temperatury, dlatego zaleca się, by dodawać ją dopiero pod  koniec gotowania.

mat.prog.edukacyjnego „Kulinarnie Mocni”


Uwaga konkurs! Wiosenna metamorfoza z Mincer Pharma

Sekretem młodego wyglądu naszej cery jest kwas hialuronowy. Czy wiesz jednak, że może on występować w czterech formach, co dodatkowo wpłynie na młody wygląd twojej ...

Rodzina przy biurku

Zakup mebli to sprawa, którą często w rodzinie rozważa się bardzo długo i równie długo szuka się odpowiednich modeli. Muszą się podobać przyszłym użytkownikom, być ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI