1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

7 najzdrowszych odmian orzechów na zimę

123rf.com
123rf.com
Zobacz galerię 9 zdjęć
Zdrowe i smaczne orzechy pomogą nam dotrwać do wiosny.

Zimą często narzekamy na brak energii. Jako sobie z tym poradzić? Warto jeść orzechy, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jakie orzechy powinny znaleźć się w naszej zimowej diecie?

Orzechy laskowe

 

Znakomite źródło witamin E i B1, które skutecznie wspomagają organizm w walce się ze stresem. Codzienna porcja tych orzechów pomoże utrzymać wysoki poziom magnezu, potasu oraz żelaza, które odgrywają jedną z głównych ról w funkcjonowaniu układu nerwowego, a dzięki zawartości cynku - wpłynie korzystnie na odporność oraz dobry stan włosów, skóry i paznokci. Fot.123rf

Orzechy włoskie

Jedzone zimą uzupełnią niedobory magnezu oraz witaminy B1. Dzięki nim zwalczymy zimową chandrę oraz zniwelujemy skutki stresu. Duża zawartość witaminy B6 zmniejsza ryzyko anemii. Jedzenie 3 sztuk dziennie pokryje dobowe zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Fot.123rf

Orzechy nerkowca

Cechują się dobroczynnym wpływem na nasze samopoczucie oraz układ nerwowy. Są bogatym źródłem witaminy B6, która wspomaga przyswajanie magnezu. Zawierają cynk i miedź, które zimą zadbają o kondycję włosów, skóry i paznokci. W nerkowcach można znaleźć też fosfor i mangan, które odpowiadają za dobry stan kości. Fot.123rf

Orzechy brazylijskie

Są źródłem selenu, pierwiastka, który wspomaga działanie tarczycy oraz układu odpornościowego. Orzechy brazylijskie zawierają także dużą ilość manganu oraz miedzi, które doskonale utrzymują prawidłowy poziom metabolizmu energetycznego. Fot.123rf

Orzechy pinii oraz pistacje

Są bogate w witaminę E, która chroni organizm przed stresem, a dzięki dużej zawartości miedzi  przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz chronią nasz układ nerwowy. Te drobne orzechy sprawdzą się jako zimowa przekąska w pracy, ponieważ są bogate w magnez, który zmiesza uczucie senności i zmęczenia. Fot.123rf.

Orzechy pekan

Wyglądem i smakiem przypominają orzechy włoskie. Ich jedzenie przyczynia się do wzmocnienia kości oraz daje zastrzyk energii. To wszystko dzięki zawartości manganu oraz miedzi. Orzechy pekan są też źródłem żelaza, którego niedobór może doprowadzić do anemii. Fot.123rf

Migdały 

Są bogactwem magnezu oraz witaminy E, które w organizmie odpowiedzialne są za stabilizowanie poziomu energii oraz funkcjonowanie układu nerwowego. W czasie zimy migdały powinny być spożywane przez pasjonatów sportów zimowych, ponieważ dostarczają manganu i fosforu, który dba o kości i tkanki łączne. Fot. 123rf

na podst.mat. pras. Bakalland

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze