Alergie i nietolerancje pokarmowe. Jak uchronić organizm przed niekorzystnymi reakcjami

123rf.com

O sposobach na nieprawidłowe reakcje pokarmowe oraz ich szkodliwym wpływie na organizm, mówi dr n. med. Marzena Rypina z Instytutu Zdrowia i Poradni Dietetycznej w Wellness Hotelu Pro-Vita.
Coraz częściej mówi się o alergii pokarmowej i nietolerancji pokarmowej. Czy to właściwie to samo?Marzena Rypina: Pomimo iż są to zupełnie różne reakcje, mają jeden wspólny mianownik – objawy mogą być dokładnie takie same. Alergia pokarmowa pojawia się zazwyczaj natychmiast po spożyciu produktu uczulającego, który wyzwala reakcję organizmu w postaci wysypki, pokrzywki, obrzęku, duszności i jest to rodzaj reakcji zależnej od immunoglobulin IgE. Najbardziej znaną reakcją tego typu jest wstrząs anafilaktyczny lub obrzęk Quinckego (patrz słowniczek na końcu tekstu). Jest to ostra reakcja organizmu spowodowana masowym uwalnianiem histaminy z bazofilów oraz mastocytów tkankowych pod wpływem przeciwciał IgE skierowanych przeciwko danemu alergenowi pokarmowemu. Często już nawet niewielka ilość alergenu potrafi wywołać masywną reakcję ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie. Ten rodzaj reakcji obejmuje około 2 % populacji.

reklama

W przypadku alergii pokarmowych sytuacja jest zatem dość jasna, ponieważ reakcja organizmu przebiega dość szybko i gwałtownie, jest prosta do zdiagnozowania. Problem pojawia się w przypadku innych nieprawidłowych reakcji pokarmowych, które odpowiedzialne są za wywoływanie objawów chorobowych o różnym nasileniu i umiejscowieniu. Często nazywane są one nietolerancjami pokarmowymi. W przypadku nieprawidłowych reakcji pokarmowych występują reakcje o charakterze immunologicznym, związanym z przeciwciałami IgG, reakcje związane z zanieczyszczeniami pożywienia, dodatkami do żywności, grzybami oraz inne reakcje nieimmunologiczne lub niedobory enzymatyczne. W odróżnieniu od alergii objawy chorobowe po spożyciu pokarmu pojawiają się w tych przypadkach z opóźnieniem, nawet do kilkudziesięciu godzin po spożyciu i zależą od wielu okoliczności takich jak wiek czy schorzenia współistniejące. Z uwagi na to, że nietolerancje pokarmowe mają różne podłoże, są przedmiotem diagnostyki.

Jakie są najczęściej spotykane objawy nieprawidłowych reakcji pokarmowych?

M.R.: Nieprawidłowe reakcje pokarmowe są przyczyną ponad 35 różnych problemów zdrowotnych i dotyczą w przybliżeniu połowy populacji krajów wysokorozwiniętych. Trudno tutaj wskazać konkretne objawy. Każdy z nas jest inny enzymatycznie, hormonalnie i genetycznie. U każdego też objawy mogą być zupełnie inne w zależności od tego, którego narządu czy też układu dotyczą. Często jest tak, że bagatelizujemy objawy sygnalizowane przez nasz organizm. Przez wiele lat po prostu nic z tym nie robimy, aż do czasu kiedy zaczynamy poważnie chorować. Choć trzeba dodać, że nawet wtedy nie kojarzymy związku istniejących dolegliwości właśnie z pożywieniem.

Przykładowymi symptomami wskazującymi na nieprawidłowe reakcje pokarmowe są: migreny, zaburzenia koncentracji, depresja, zaburzenia trawienne, zmęczenie fizyczne i psychiczne, przewlekłe bóle (mięśniowe, stawowe), zaburzenia emocjonalne, niepohamowany apetyt, otyłość, nadmierne wydzielanie śluzu (wyciek z nosa, nadmierna wydzielina z dróg oddechowych, zatkane swędzące uszy), senność w dzień, bezsenność w nocy, niewytłumaczone lęki, rozdrażnienie bez powodu, nadpobudliwość, trudności w koncentracji.

W jaki zatem sposób można te nieprawidłowe reakcje zdiagnozować?

M.R.: Idealnie jest jeśli możemy wykonać test MRT (Mediator Release Test) oraz test nietolerancji IgG zależnej. Ponadto ważne są jeszcze badania dopełniające. Pozyskane w ten sposób wyniki badań dadzą pełen obraz i wskazówkę odnośnie tego, w jaki sposób powinniśmy postępować z naszym zdrowiem.

Jaka jest różnica między testem MRT a innymi testami?

M.R.: W teście MRT bada się reakcję wszystkich leukocytów, granulocytów i płytek krwi oraz stopień uwalniania z nich mediatorów prozapalnych pod wpływem określonych białek pokarmowych. Natomiast testy określające nietolerancję IgG zależną wskazują poziom przeciwciał w kierunku różnych białek pokarmowych. Na temat testów określających nietolerancje IgG wspominałam we wcześniejszych moich publikacjach na portalu Zwierciadło.pl (Pożywienie życia czy trucizna?)