Aspartam – słodycz bez konsekwencji

shutterstock

Nadwaga, otyłość, próchnica – mimo rozwoju medycyny współczesna cywilizacja wciąż boryka się z tymi problemami. Odpowiedzialna za nie jest w dużej mierze nasza dieta, a w szczególności nadmiar cukru. Producenci żywności starają się zastąpić szkodliwą słodycz inną substancją, która sprawia, że wyrób zyskuje smak, jednocześnie tracąc wysoką kaloryczność.
Najpopularniejszą substancją słodzącą jest obecnie aspartam, stosowany podczas wytwarzania żywności, napojów oraz jako słodzik do użytku domowego. Na temat tego produktu pojawiło się wiele nieprawdziwych i krzywdzących opinii, tymczasem szkodliwość aspartamu jest jedynie wymysłem pochodzącym z niewiedzy. Warto zatem poznać garść faktów, by wiedzieć, co to jest aspartam i przekonać się, że kwestionowanie jego bezpieczeństwa jest bezpodstawne. Aspartam to niskokaloryczna substancja słodząca, około 200 razy słodsza od sacharozy, czyli zwykłego cukru. Zbudowana jest z dwóch aminokwasów: kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Aminokwasy te występują w naturze we wszystkich produktach zawierających białko: w mleku i jego przetworach, mięsie czy produktach zbożowych. Nasz organizm metabolizuje aspartam tak samo łatwo jak kanapkę z wędliną czy szklankę mleka.

reklama

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności uznał, że ponad wszelką wątpliwość skutki uboczne aspartamu po prostu nie istnieją. Rygorystyczne badania oceny bezpieczeństwa dopuszczają produkty z aspartamem do szerokiego stosowania, również dla cukrzyków, kobiet ciężarnych i karmiących oraz dzieci. Za osoby, które muszą kontrolować spożycie aspartamu uznano wyłącznie chorych na rzadką, dziedziczną chorobę – fenyloketonurię.

Słodzik z aspartamem ma wiele istotnych zalet. Przede wszystkim, w przeciwieństwie do cukru, posiada niezwykle niską kaloryczność, dzięki czemu nie przyczynia się do powstawania nadwagi. Jego siła słodząca jest znacznie wyższa, więc już niewielka ilość substancji nadaje produktom spożywczym przyjemnego, słodkiego smaku. Produkty z aspartamem nie przyczyniają się do powstawania próchnicy, która jest poważnym problemem cywilizacyjnym, dotykającym coraz młodszych dzieci.

Czy aspartam jest szkodliwy? Z całą pewnością nie. Stanowi doskonałą alternatywę cukru dla osób zmagających się z nadwagą, dbających o linię, ale także dla diabetyków. Produkty z aspartamem pozwalają bezpiecznie przyjąć w ciągu dnia ilość odpowiadającą 500 gramom cukru, bez obaw o przyrost zbędnych kilogramów. Po spożyciu aspartamu, poziom glukozy we krwi nie zmienia się i nie powoduje niepożądanych wahań, skutkujących wilczym apetytem. Cieszmy się słodkim smakiem bez konsekwencji, a plotki pozostawmy wielbicielom taniej sensacji.