Bezpieczne grzybobranie. Poradnik dla grzybiarzy

123rf.com

Sezon na grzyby w pełni. Dowiedz się, dlaczego nie należy zbierać grzybów rosnących w rowach i Jakie są pierwsze objawy zatrucia.

reklama

Szukaj rurek

Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe – zaleca Państwowa Inspekcja Sanitarna. Powód jest prosty – w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, a ryzyko zatrucia jest minimalne. Przedstawicielami grzybów rurkowych są głównie borowiki, podgrzybki, koźlarze i maślaki. Tak zwane rurki znajdują się na dolnej stronie kapelusza. W przeciwieństwie do blaszek, są bezpieczną oznaką. Na grzybobraniu nigdy nie należy sugerować się ludowymi wierzeniami. Niektórzy uważają, że trujące gatunki można rozpoznać po smaku lub zapachu. To bardzo groźny mit. Najlepszym tego przykładem są muchomor sromotnikowy i muchomor jadowity, które mają przyjemny zapach i łagodny smak. Niestety oba powodują około 90% śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce”, mówi mówi dr n. med. Ewa Czernicka-Cierpisz, internista, pulmonolog w Klinice Demeter w Warszawie.

Kosztowna pomyłka

Wiele osób uważa, że niezawodną pomocą podczas grzybobrania jest atlas. Warto pamiętać, że zawarte w nich zdjęcia najczęściej przedstawiają w pełni wyrośnięte grzyby i takie też należy zbierać. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Kanię i muchomora sromotnikowego z trudem odróżnia nawet doświadczony grzybiarz. Pomyłka może skończyć się koniecznością przeprowadzenia przeszczepu wątroby, a nawet śmiercią. W razie wątpliwości zawsze należy zrezygnować z wątpliwego okazu lub skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno–epidemiologicznych.

Zatrułeś się? Ważny jest czas!

Mimo że większość grzybów jest jadalnych, a silnie trujących gatunków jest w Polsce zaledwie kilkadziesiąt, każdego roku dochodzi do wielu przypadków zatruć śmiertelnych. „Najczęstszymi objawami zatrucia są nudności, bóle brzucha, biegunka, gorączka, skurcz mięśni. W przypadku zaobserwowania takich dolegliwości, chory powinien jak najszybciej wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza. Należy jednak pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie”, tłumaczy dr Ewa Czernicka-Cierpisz. Jadalne grzyby nie są przyjemnością przeznaczoną dla każdego. Są ciężko strawne, dlatego nie są wskazane dla dzieci, seniorów oraz osób uskarżających się na problemy z układem pokarmowym.

Unikaj rowów i reklamówek

Grzyby często rosną w rowach oraz na skrajach lasów. Nie zaleca się zbierania takich okazów, ponieważ wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Lepiej obejść się smakiem, podobnie jak w przypadku osobników rosnących w okolicach skupisk odpadów czy zakładów produkcyjnych. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie – grzyby należy zbierać do przewiewnych koszyków. Trzymanie ich w reklamówce powoduje zaparzanie i przyśpiesza psucie się.

Kupić czy nie kupić

Zastrzeżenia mogą wzbudzać grzyby oferowane przez sprzedawców stacjonujących na bazarach i przy ruchliwych drogach. Polskie prawo dopuszcza sprzedaż 44 gatunków grzybów, ale jedynie w placówkach handlowych lub na targowiskach, pod warunkiem uzyskania specjalnego atestu. Dodatkowo osoby prowadzące taką działalność muszą mieć uprawnienia klasyfikatora grzybów. Kupując je u nieuprawnionych osób, wiele ryzykujemy. Lepiej zrezygnować z takiego zakupu lub skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno–epidemiologicznych.