1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Białko w jesiennej diecie

kuchnia_orientalna
kuchnia_orientalna
Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa oraz białko.

Jesień to pora roku, w której nasz organizm przez gwałtowne zmiany temperatur jest podatny na spadek odporności, jak i niechciany wzrost masy ciała. Dlaczego tak się dzieje? Po lecie nasz organizm przyzwyczajony jest do wysokich temperatur, dużej dawki słońca i lekkich posiłków. Gdy przychodzi jesień i jest zimno szybko łapiemy wirusy, więcej czasu spędzamy w domu, mniej się ruszamy i mamy większy apetyt, przez co sięgamy po wysokokaloryczne posiłki i przekąski. Aby uniknąć zbędnych kilogramów i zwiększyć odporność organizmu, warto wzbogacić swoją dietę o ważny składnik, jakim jest białko.

Białko jest podstawowym budulcem wszystkich narządów ludzkich, to właśnie ono jest odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Uczestniczy w procesie przemiany materii i stanowi niezbędne źródło energii, wspomaga i chroni organizm przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych. Niedobór białka w organizmie powoduje jego niedożywienie, przez co ustaje praca jelit i pojawiają się infekcje oraz choroby. Dlatego zdrowa jesienna dieta powinna uwzględniać białko pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego.

Ustalając jadłospis, warto zwrócić uwagę, czy zawarte w nim produkty posiadają białko. To pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego znajduje się w mięsie, rybach, owocach morza, jajach i mleku. Osobom, które w swojej diecie nie uwzględniają mięsa poleca się niepełnowartościowe białko roślinne, które występuje w warzywach, owocach, orzechach czy roślinach strączkowych. Najbardziej zbliżone wartości do białka zwierzęcego ma bobik (przepis na sałatkę z bobiku), który jest skarbnicą wartości odżywczych. To doskonała alternatywa dla mięsa, ponieważ w 100 g bobiku jest 7,60 g białka. Podobne wartości znajdują się w ciecierzycy, inaczej zwanej grochem włoskim, która również zawiera spore ilości białka (przepis na burgery z ciecierzycy).

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze